Vind je het lastig om professioneel ogende portretfoto’s te maken? In deze tutorial ontdek je acht zeer effectieve technieken die je portretfotografie naar een hoger niveau tillen. Je leert hoe je de scène instelt voor maximale impact en wat de beste camera-instellingen zijn om te gebruiken. Aan het einde van dit artikel kunt u prachtige portretfoto’s maken met uw DSLR of spiegelloze camera.
1. Kies de perfecte achtergrond voor je onderwerp
Bij portretfotografie is de achtergrond net zo belangrijk als het onderwerp. Een drukke of afleidende achtergrond leidt de aandacht af van de persoon op je foto.
Meestal wil je voor portretfotografie een neutrale, overzichtelijke achtergrond die de kijker niet afleidt van je portretonderwerp.
U hoeft echter geen volledig effen achtergrond te kiezen. Een interessante muur of omheining kan bijvoorbeeld zorgen voor een prachtige kleur of textuur.
Een andere techniek is om een object op de achtergrond op te nemen voor extra interesse of context. Bijvoorbeeld een artiest voor haar ezel, een visser voor een boot of een muzikant voor haar gitaar.
2. Bereid je portretonderwerp voor op de opname
Zelfs de beste, duurste camera-apparatuur zal slechte resultaten opleveren als je onderwerp niet klaar, comfortabel, ontspannen en op zijn best is.
Gefotografeerd worden is een nogal onnatuurlijke en daarom stressvolle ervaring voor het onderwerp, dus het is jouw taak als fotograaf om de ervaring eenvoudig, leuk en stressvrij te maken.
Breek het ijs door een praatje te maken. Zelfs als je de persoon goed kent, kunnen ze zich nog steeds ongerust voelen.
Leg uit wat voor shot je wilt – of vraag ze wat voor shot ze willen. Sta open voor suggesties van uw onderwerp.
Ga voor portretfotografie voor kinderen op hun niveau en praat zachtjes met ze. Vertel ze dat je veel plezier gaat beleven. En moedig ze aan om te spelen en de camera te vergeten.
Vraag uw onderwerp indien mogelijk om neutrale kleuren te dragen, bij voorkeur donkere kleuren, omdat dit het gezicht van uw onderwerp helpt beter op te vallen.
Controleer uw onderwerp op iets dat zou kunnen afleiden, zoals pluisjes op kleding, ongelijke knopen en ritsen, kragen, revers, omhoog schuivende kleding, half ingestopt overhemd, enz.
Een van de beste voorbereidingen die u kunt treffen, is om zelf voorbereid te zijn. Laat je camera en eventuele extra apparatuur instellen en maak een paar testopnames voordat je de volledige aandacht van je onderwerp verwacht.
3. Stel je portretonderwerp als een pro
Nu je onderwerp klaar, comfortabel en ontspannen is, moet je dat tijdens de hele opname zo houden. Werk snel, maar vol vertrouwen en kalm, en geef ze duidelijke instructies terwijl je fotografeert.
Het is onwaarschijnlijk dat ze weten hoe ze voor je moeten poseren, dus je moet ze constant begeleiden.
Overlaad ze niet met ingewikkelde verzoeken. Laat ze kleine, eenvoudige aanpassingen maken, bijvoorbeeld ‘Kijk een beetje omhoog’, ‘Strek je rug’ of ‘Kijk me nu eens aan’.
Laten we eens kijken naar enkele verschillende poseertechnieken die je zou kunnen proberen. Laat je onderwerp gaan zitten. Hierdoor blijven ze stil en voelen ze zich meer ontspannen en comfortabel.
Laat het onderwerp iets naar de camera leunen voor een meer boeiende pose (of maak iets van bovenaf om hetzelfde effect te krijgen).
Houd hun lichaam en schouders een beetje weg van de camera voor een natuurlijk gevoel. Of, voor een meer confronterend beeld, laat de schouders recht op de camera rusten, zoals hieronder weergegeven.
Voor iets anders, fotografeer vanuit een ongebruikelijk perspectief, zoals heel laag of heel hoog.
Tailles kunnen er slanker uitzien als het onderwerp zijn of haar middel wegdraait van de camera.
Het introduceren van rekwisieten is een geweldige manier om iets speciaals toe te voegen aan de shoot. Denk aan hoeden, feestbrillen, ballonnen, een pen, een bloem of een muziekinstrument.
Als er niets anders is, helpt het het ijs te breken en de stemming te verbeteren, zelfs als je de rekwisieten niet in al je opnamen gebruikt.
4. Zorg ervoor dat uw onderwerp goed verlicht is
Over het algemeen is natuurlijk daglicht de meest aantrekkelijke lichtbron voor portretfotografie, zeker als je geen speciale studioverlichting hebt.
Een licht bewolkte dag zorgt voor een heerlijk zacht licht dat flatterend is voor je onderwerp. Direct zonlicht is meestal niet wenselijk omdat het sterke, harde schaduwen op het gezicht van het onderwerp creëert. In dergelijke omstandigheden is het het beste om wat lichte schaduw te zoeken om je onderwerp te positioneren.
U kunt ook van de gelegenheid gebruik maken en (voorzichtig) in de zon fotograferen, met uw onderwerp met de rug naar de zon. Dit wordt tegenlicht genoemd en kan resulteren in een gouden gloed rond je onderwerp.
Houd er rekening mee dat je bij het fotograferen in de zon wel wat “vul”-licht nodig hebt om de schaduwen op het gezicht van je onderwerp te verlichten.
Invullicht kan worden gereflecteerd zonlicht, teruggekaatst op het gezicht van het onderwerp met behulp van een reflector of zelfs een eenvoudig vel wit karton. Als alternatief kunt u de ingebouwde flitser van uw camera of een externe flitser gebruiken, zoals hierboven is aangetoond.
Je kunt natuurlijk daglicht ook binnenshuis gebruiken. Voor de beste resultaten plaatst u uw onderwerp bij een raam en richt u uw onderwerp iets naar het licht gericht.
Je krijgt schaduwen op de delen van je onderwerp die niet worden verlicht door het licht van het raam. Dit kan diepte en een gevoel van drama aan het beeld toevoegen.
Als de schaduwen te donker zijn, probeer dan een deel van het raamlicht terug te kaatsen op deze schaduwrijke gebieden met behulp van een reflector.
5. Gebruik een flatterende brandpuntsafstand
De brandpuntsafstand heeft een grote invloed op uw afbeeldingen omdat het een voorspelbare hoeveelheid beeldvervorming introduceert die uw portretfotografie kan maken of breken.
Ontdek welke brandpuntsafstanden uw lens biedt door de lenscilinder te onderzoeken. De brandpuntsafstanden worden weergegeven in millimeters, bijv. 18 mm, 55 mm, enz. Als u een vaste of prime lens gebruikt, is er maar één brandpuntsafstand.
Om een brandpuntsafstand op een zoomlens te selecteren, draait u aan de zoomring op de lenscilinder. Als je camera geen zoomring heeft, gebruik dan de zoom +/- knoppen op de camerabody.
Hoe weet je welke brandpuntsafstand je moet gebruiken? Er is hier geen goed of fout, maar de volgende informatie zal u helpen beslissen welke het beste voor u is.
Een brandpuntsafstand van 50 mm geeft u de meest nauwkeurige weergave van uw onderwerp omdat er geen vervorming van het gezicht ontstaat. De bovenstaande foto is gemaakt met een 50 mm prime-lens.
Als je opnamen maakt met een brandpuntsafstand van minder dan 50 mm, zul je wat ongewenste vervorming van de gelaatstrekken gaan zien. De grootte van het voorhoofd, de neus en de dichtstbijzijnde wang van uw onderwerp wordt bijvoorbeeld overdreven, terwijl andere kenmerken, zoals oren, kin en haar, kleiner lijken te worden, zoals hieronder wordt weergegeven.
Hoewel dit grappige resultaten kan opleveren, is het meestal niet wenselijk. Bovendien moet je dichter bij je onderwerp komen om het kader te vullen. Dit kan te dichtbij zijn voor comfort voor u en uw onderwerp!
Een brandpuntsafstand van meer dan 50 mm kan ervoor zorgen dat de gelaatstrekken van uw portretonderwerp afgeplat lijken. Met mate is dit behoorlijk vleiend, maar in extreme gevallen kan het gezicht van de persoon er erg breed of dik uitzien. 80 mm is een populaire brandpuntsafstand voor portretten, hoewel sommige fotografen de voorkeur geven aan 100 mm of langer.
Ook geldt: hoe langer de brandpuntsafstand, hoe verder je van je onderwerp moet zijn om ze in het frame te passen.
Dit kan handig zijn wanneer u openhartig fotografeert voor meer natuurlijke, ontspannen resultaten of als u denkt dat uw onderwerp baat heeft bij wat ruimte. Het kan echter een probleem zijn als je gewoon niet genoeg ruimte hebt om ver genoeg van je onderwerp te komen, bijvoorbeeld wanneer je binnenshuis fotografeert.
6. Vervaag de achtergrond met de modus Diafragmaprioriteit
Een zekere manier om je portretfotografiespel te verbeteren, is door te fotograferen met een kleine scherptediepte. Hierdoor kunt u uw onderwerp scherp in beeld hebben terwijl de achtergrond wazig of onscherp lijkt, waardoor uw portretonderwerp opvalt.
U kunt de scherptediepte op uw camera regelen door het diafragma van de lens aan te passen. Het diafragma is de opening in uw lens waardoor het licht van de voorkant van de lens naar de sensor van de camera kan gaan. Je lens heeft een minimaal en maximaal diafragmabereik.
Diafragma wordt gemeten in f/stops. Hoe groter de lensopening, hoe kleiner het f/getal. Hoe groter het diafragma (hoe kleiner het f/getal), hoe vager je achtergrond zal zijn.
Over het algemeen wil je het grootste diafragma (kleinste diafragmagetal) kiezen dat je lens biedt. F/4 is een ideaal diafragma voor portretten, omdat het voldoende scherptediepte moet bieden om al je onderwerpen scherp te stellen.
Als u het diafragma op uw camera wilt wijzigen, moet u ervoor zorgen dat u de opnamemodus instelt op Diafragmaprioriteit of AV-modus.
Gebruik vervolgens het duimwiel, de draaiknop, knoppen of menu-instellingen om de diafragmawaarde te verhogen of te verlagen. Op mijn Canon 5D mk ii wordt de diafragmawaarde gewijzigd met het hoofdwiel net achter de ontspanknop.
Je kunt experimenteren met kleinere en grotere diafragma’s, maar de gouden regel is om ervoor te zorgen dat de ogen van je onderwerp op zijn minst scherp zijn, en idealiter ook het puntje van de neus.
Als de achtergrond er niet wazig genoeg uitziet, probeer het onderwerp dan verder van de achtergrond te plaatsen. Hoe verder de achtergrond van het onderwerp verwijderd is, hoe vager het zal lijken.
7. Blootstellen voor het gezicht van het onderwerp
Belichting verwijst naar hoe helder of donker uw afbeelding is. Bij portretfotografie is het gezicht van het onderwerp het belangrijkste onderdeel van de scène. Zorg er dus voor dat het gezicht correct is belicht – niet te donker (onderbelicht) en niet te licht (overbelicht).
Voor portretfotografie is het beter om een te donkere of te lichte achtergrond te hebben dan een gezicht dat onder- of overbelicht is.
Afhankelijk van de modus waarin je fotografeert, kun je de belichtingscompensatie (EV) op je camera gemakkelijk aanpassen. Hierdoor kunt u de belichting naar wens verhogen of verlagen.
Op mijn Canon 5D mk ii houd ik met mijn rechterduim de ISO/flits +/- knop ingedrukt en stel met mijn wijsvinger de belichtingscompensatiewaarde in met het hoofdwiel.
U kunt ook de meetmodus van uw camera instellen op Spotmeting of Centrumgerichte meting. Dit vertelt de camera om te lichte of donkere gebieden rond de rand van de scène te negeren, waardoor de camera mogelijk onder of overbelicht wordt.
8. Focus op de ogen
Portretfoto’s zien er het beste uit als de ogen scherp zijn. Dit verbetert het gevoel van oogcontact tussen het onderwerp en de kijker, waardoor een krachtige en boeiende foto ontstaat.
Zorg er dus voor dat u bij het maken van portretten, vooral met een kleine scherptediepte, uw scherpstelpunt zorgvuldig instelt.
Je camera heeft hoogstwaarschijnlijk meerdere Autofocus/AF punten die zichtbaar zijn in de zoeker. Selecteer het centrale AF-punt met behulp van de AF-optie in uw camera en plaats vervolgens het centrale scherpstelpunt direct boven een van de ogen van het onderwerp.
Druk nu de sluiterknop van de camera half in om de scherpstelling te vergrendelen. Beweeg indien nodig de camera om uw opname opnieuw samen te stellen voor de beste compositie en druk vervolgens de ontspanknop in om de opname te maken.
Als u opnieuw een compositie maakt, moet u ervoor zorgen dat u de afstand tussen de camera en het onderwerp niet verandert, anders is het oog niet langer scherpgesteld.
Veel camera’s bieden de mogelijkheid om de scène in de zoeker te vergroten, wat van onschatbare waarde is voor het controleren van de scherpstelling voordat u gaat fotograferen.
Probeer de volgende truc die de beste professionele portretfotografen gebruiken om de ogen van uw onderwerp echt te laten “ploffen”. Zorg er gewoon voor dat uw lichtbron in de ogen van uw onderwerp reflecteert, zoals weergegeven in de onderstaande foto.
Deze reflecties worden “catch lights” genoemd en ze zijn buitengewoon effectief in het veranderen van een saai portret in iets heel bijzonders. Voor een maximaal effect, gebruik slechts één vanglicht per oog en probeer ze dichter bij de bovenkant van het oog te hebben.
Samenvatting portretfotografie
In deze tutorial heb je acht belangrijke fotografietechnieken geleerd die je zullen helpen prachtige portretfoto’s te maken met je camera.
Om samen te vatten, neem de tijd om een goede achtergrond te vinden en zorg ervoor dat de verlichting voldoende is om uw onderwerp te verlichten.
Stel je onderwerp op zijn gemak en probeer verschillende poses uit. Je zou zelfs kunnen proberen wat rekwisieten toe te voegen om visuele interesse en context toe te voegen.
Selecteer een groot diafragma (klein f/getal) om een kleine scherptediepte te creëren met een mooie onscherpe achtergrond. Pas de belichtingscompensatie aan om het gezicht van het onderwerp correct te belichten.
Gebruik een geschikte brandpuntsafstand om ervoor te zorgen dat de kenmerken van het onderwerp niet worden vervormd en zorg ervoor dat u uw scherpstelpunt zorgvuldig instelt. Het meest effectieve scherpstelpunt bevindt zich meestal op de ogen van het onderwerp.
Volg deze tips en je maakt binnenkort prachtige professioneel ogende portretfoto’s met je DSLR of spiegelloze camera. Wil je meer info of tips neem dan contact op met EP-Fotografie.